Helsingin tuomiokirkko on opittu tuntemaan yhtenä Helsingin maamerkeistä. Se kohoaa muun keskustan siluetin yläpuolelle ja monet turistit tulevatkin ottamaan kuvia tämän mahtipontisen rakennuksen edessä sijaitsevalle aukiolle. Helsingin tuomiokirkko on suosittu matkakohde myös kotimaisten matkailijoiden keskuudessa, vaikka paikalla näkeekin paljon ulkomaisia turisteja. Kirkossa vierailee vuosittain jopa puoli miljoonaa turistia, joista puolet arvioidaan olevan ulkomaisia. Vaikka sisällä kirkossa ei kävisikään, niin sen edessä olevalla aukiolla riittää vilskettä ja vilinää ympäri vuoden. Jos suunnittelet vierailevasi pääkaupungissamme tai muuten kiinnostuit Helsingin tuomiokirkosta, niin lue ihmeessä eteenpäin. Kerromme kirkon historiasta sekä siitä, millainen merkitys sillä on tämän päivän Helsingissä.

Kirkossa on historian siipien havinaa

Helsingin tuomiokirkko on rakennettu vuosina 1830–1852, joten rakennustyöt ovat kestäneet pitkään. Tuohon aikaan ei ollut käytössä nostureita tai oikein mitään muitakaan apuvälineitä, joten lähes koko kirkko on rakennettu pelkällä miestyövoimalla. Maailmalla monia kirkkoja on kuitenkin rakennettu paljon pidempäänkin, joten parinkymmenen vuoden rakennustyöt eivät sittenkään ole ihan kauhean paljon. Esimerkiksi Espanjassa sijatseva Sagrada Familian kirkkoa on alettu rakentaa samalla vuosikymmenellä vuonna 1882, eivätkä rakennustyöt ole vieläkään valmiit. Toki nykyisiä kirkkoja rakennetaan yleensä paljon nopeammin.

Venäjän keisari Aleksanteri I oli vahvasti vaikuttamassa Helsingin tuomiokirkon rakentamiseen. Hän kirjoitti julistuksen, jolla Helsingistä tuli Suomen ruhtinaskunnan pääkaupunki ja tämä tapahtui vuonna 1812. Asukkaita Helsingissä oli tuolloin vain muutama tuhat, joten Helsinki oli varsin pieni kaupunki. Kirkon rakentaminen toimi lähtölaukauksena pääkaupungin kehitykselle, sillä sen läheisyyteen nousi nopeasti tori, olihan satama siinä ihan vieressä. Juuri täältä alkoi nopea kaupungistuminen, kun uusia rakennuksia ja isompia teitä alkoi levitä kirkon ja torin lähteisyydestä yhä kauemmas Helsinkiä.

Nykyisin Helsingin tuomiokirkko on tärkeä kohtauspaikka helsinkiläisille. Monet kulkevat keskustan kauppakeskuksista torin ja sataman suuntaan ja reitti vie yleensä tuomiokirkon aukion halki. Kirkkoa pidetään Helsingin maamerkkinä, josta ollaan ylpeitä. Sitä on kunnostettu vuosien saatossa moneen kertaan, jotta se voidaan pitää jatkossakin nähtävyytenä. Varmasti juuri torin ja sataman läheisyys on osaltaan vaikuttanut siihen, että tuomiokirkon aukio on muodostunut niin suosituksi paikaksi.