PUHDAS ITÄMERI  NÄYTTELY  21.3.-15.4.2018

Itämeri on inspiroinut ja inspiroi taiteilijoita yhä tänäkin päivänä. Näyttelyn taideosion tavoitteena on muistuttaa meitä meren rannalla eläviä ihmisiä, kuinka hienon luonnon helmassa me elämme. Ja avata silmämme huomaamaan sen kauneuden.Oheisohjelmien avulla pyritään herättämään meidät huomaamaan, että jokainen meistä voi vaikuttaa pienillä jokapäiväisillä asioilla Itämeren tilaan. Vielä ei ole liian myöhäistä.

Esillä maalauksiakuvataiteilijoilta Satu Laurel, Johanna Lumme, Liisa Malmio, Netta Tiitinen, Terttu Schroderus-Gustafsson ja Christer Åberg,Nina Hackmanin valokuvia sekä Petteri Saarion luontoaiheinen installaatio "Merenkulkija"

Näyttely ja siihen liittyvät oheisohjelmat toteutetaan yhteistyössä John Nurmisen säätiön, Suomen ympäristökeskuksen, Porvoon Läntisen Rotaryklubin ja Porvoon Veden kanssa.

Vapaa pääsy

Näyttely avoinna ti-pe klo 11-18, la-su klo 12-16

YLEISÖLUENNEOT

Tiistai 27.3.2018 klo 18.00                                                                                                                                                                                          Itämeren tila ja tulevaisuus sekä Porvoon rannikkoalue, Seppo Knuuttila,    erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus 

Tiistai 3.4. 2018 klo 18.00

Merien roskaantuminen, mikroroskat uusi globaali uhka ekosysteemille Maiju Lehtiniemi, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus

Itämeren merimiinat ja taistelukaasut uhkana ympäristölle ja meriliikenteelle Aino Ahvo, tutkija, Suomen ympäristökeskusSATU LAUREL

Satu Laurel (s.1983) on Lontoossa ja Jyväskylässä koulutuksensa saanut taidemaalari ja kulttuuripolitiikan maisteri. Hänellä on ollut näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. mm. Portugalissa, Itävallassa ja Englannissa. Maalauksillaan hän rakentaa visuaalisia tarinoita, jotka avautuvat moneen eri suuntaan. Kauneuden ja läsnäolon teemat ovat usein mukana. Kuvissa siirrytään monesti fantasiamaailmaan.


JOHANNA LUMME

Haluan teoksissani kuvata luonnon kauneutta ja ihmisen suhdetta luontoon. Olen tutkinut veden pinnan heijastuksia erilaisissa valo-olosuhteissa. Se kiehtoo minua yhä uudelleen ja uudelleen. Luonto on kaikkein lahjakkain taiteilija, jota meidän tulee kunnioittaa koko sydämestämme. Johanna Lumpeen teokset kuvaavat idyllisiä lumpeiden peittämiä metsälampia. Maalaukset ovat ikään kuin tuokiokuvia salaisesta puutarhasta.


LIISA MALMIO

Liisa Malmion pastellimaalaukset ovat tulvillaan aurinkoa. Ne kuvaavat meren aaltoja, sen luotoja ja saaria sekä rantoja. Liisa Malmio maalaa usein ulkona luonnossa, jolloin luonnon hehkuva valo siirtyy maalauksiin. Teoksissa on ikuistettuina myös porvoolaisille tuttuja maisemia kuten Maarin rannat.


NETTA TIITINEN

Netta Tiitinen (s. 1980) on itseoppinut kuvataiteilija. Steinerkoulu, kuvataidelukio ja muutamat kurssit ovat vaikuttaneet ammattitaidon kehittymiseen, mutta paras opettaja hänelle on ollut tekeminen, kokeileminen ja vapaa itseopiskelu. Hänen tavoitteensa on luoda hyvää mieltä ja ajatuksia herättävää katsojan silmää miellyttävää taidetta.


TERTTU SCHRODERUS-GUSTAFSSON

Terttu Schroderus-Gustafsson maalaa mieluiten temperaväreillä, mutta tekee myös öljy- sekä akvarellimaalauksia. Maalausten aiheet ulottuvat pohjoisen väkevistä maisemista aina etelän värikylläiseen hehkuun. Valot ja värit ovat inspiraation ehtymätön lähde. Asuessaan kesäisin Porvoon saaristossa alituisesti liikkeessä oleva meri kiehtoo taiteilijaa yhä uudelleen ja uudelleen


CHRISTER ÅBERG

Christer Åbergin maalauksissa purjealukset kyntävät valkoisin purjein myrskyävän meren sinessä tai nauttivat kesän aurinkoisista tuulista. Aamu- ja iltaruskossane johdattavat ajatuksemme luontokokemusten äärelle. Maalaukset muistuttavat meitä siitä, että luonto ja ihminen on samaa kokonaisuutta.


NINA HACKMAN

Nina Hackman valmistui Taideteollisen oppilaitoksen valokuvauslinjalta vuonna 1964. Hän on työskennellyt toimittajana Suomen Televisiossa ja 1960-luvun lopulta alkaen freelance toimittajana, valokuvaajana ja kääntäjänä noin sadalle eri aikakausijulkaisulle ja lehdelle. Hackman on valokuvannut saaristoa eri näkökulmista ja osallistunut Itämeren luonnonsuojelutoimintaan. Kuvillaan hän on halunnut tuoda esiin väkivaltaa, pelkoa, sortoa ja vieraantuneisuutta mutta myös osoittaa luonnon kauneutta, ihmisen hyvyyttä, empatiaa ja suvaitsevaisuutta.


PETTERI SAARIO

Merenkulkija on audiovisuaalinen teos Suomenlahden ja Saaristomeren luonnosta ja maisemasta, ihmisen läsnäoloa ja vaikutusta unohtamatta. Teos koostuu aineistosta, jota olen kuvannut viimeisen vuosikymmenen aikana rannikkomme rikkaalla saaristovyöllä kulkiessani ja sen ilmettä elokuviini ja TV-sarjoihini tallentaessani. Merenkulkija kannustaa pysähtymään meren äärelle. Merenkulkija-teoksen äänistä vastaa äänisuunnittelija Joonatan Hietanen ja fyysisestä rakenteesta Antti ja Tiina Saario.